top of page
P8254440.jpg
Concert Spaanse muziek uit de 16e en 17e eeuw

Op 7 april gaven luitist Teun Lingeman een concert met Spaanse muziek uit de 17e eeuw in een goedgevulde Oud-Katholieke Kerk in Amsterdam.

Het programma begon met muziek uit de 16e eeuw. Teun speelde daarbij op een typisch Spaans instrument: de vihuela. De vihuela is gestemd als een luit, maar ziet eruit als een gitaar, omdat men in Spanje zich wilde afzetten tegen de Arabische luit. Teun speelde 2 solo's op dit instrument en er klonken 2 nummers waarbij ik als zangeres bijna begeleiding was bij de vihuela. Vervolgens klonken er twee Spaanse liederen uit het begin van de 17e eeuw die hun weg hebben weten te vinden naar Franse bundels met airs de cour, maar die toch op en top Spaans zijn.

De rest van het concert bestond uit liederen uit de 2e helft van de 17e eeuw, die op één na begeleid werden op barokgitaar. Ook op dat instrument speelde Teun 2 solo's van Gaspar Sanz. Vier van de zes liederen waren van de hand van José Marin. Voor drie van die liederen heb ik lessen barokgestiek (gebaren die acteurs en zangers in de barok hun betoog ondersteunden) gevolgd.

 

Jitske Kuiper

bottom of page