top of page
P8254440.jpg
Over Jitske

Van huis uit ben ik historicus en ik heb een grote interesse in en kennis van muziekgeschiedenis. Ik ben gespecialiseerd in barokmuziek. Daarin heb ik van 2007-2016 jaarlijks cursussen en masterclasses gevolgd in het buitenland, o.a. bij Marco Beasley, Evelyn Tubb en Michael Chance. Ik heb regelmatig interpretatielessen gevolgd bij Donald Bentvelsen en Israel Golani. Ook heb ik enkele jaren lessen barokgestiek gevolgd bij Laila Neumann. Ik heb ook mijn afstudeerscriptie geschreven over zangles oude muziek. Zodoende heb ik kennis opgedaan over ornamentatie (versieringen), trillers, retorica en vibrato en het lesgeven over deze thema's.  Van 2011-2018 vormde ik een duo met luitist Teun Lingeman met wie ik concerten gaf met vroegbarok repertoire. Ik vind het belangrijk om de muziek te laten klinken zoals in het verleden gebeurde (historische uitvoeringspraktijk). Naast barokmuziek zing ik ook graag liedrepertoire en opera.

Ik word momenteel gecoached door Ghislaine Morgan (Londen). Daarvoor had ik les van Deborah York (Berlijn). Beide docenten geven les volgens de methode van Janice Chapman. Sinds ik les heb volgens deze methode is mijn eigen zingen met sprongen vooruit gegaan. Voor mij heeft deze methode zich dus meer dan bewezen. Daarom heb ik 4 jaar op rij cursussen gevolgd bij Dr. Ron Morris in Wales, zodat ik de methode nu ook kan toepassen bij mijn eigen leerlingen. En ook bij hen zie ik veel resultaat.

Ik ben afgestudeerd aan de Schumann Akademie. Dat is een particulier conservatorium in deeltijd waar studenten een zeer degelijke opleiding krijgen tot docent. 

Ik ben actief lid van de Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen. In 2017-2018 was ik lid van het organisatiecomite van Eurovox, een grote Europese conferentie van zangdocenten die in 2018 plaatsvond in Den Haag.

Jitske Kuiper

bottom of page