top of page
P8254440.jpg
Compositie Ymkje de Boer in première
tekening.jpg

Op de try out van mijn eindexamen op 3 juni 2017 en op het examen zelf op 20 juni ging de compositie 'Lichter' in première, die componist Ymkje de Boer speciaal voor mijn eindexamen heeft geschreven op een gedicht van mijzelf. De bezetting van het lied is sopraan, fagot en piano. Het lied werd uitgevoerd door mijzelf, Priska Becking en Hans van Beelen.

In het intro wijst de fagot alvast vooruit naar wat komen gaat. Daarna volgt een duet tussen fagot en zang, die elk op hun eigen manier het verhaal vertellen. De piano heeft een meer ondersteunende rol.

Ymkje de Boer is filosofe en werkt als zelfstandig adviseur. Daarnaast componeert ze (autodidact) en zingt ze als amateurzangeres in diverse koren en ensembles en in een rockband. Ze componeert vocale composities voor één of meerdere solostemmen of voor koor, a capella of met verschillende begeleidingen. Haar stijl van componeren is origineel en past niet in een hokje. Ze componeert veelal op filosofische teksten of op gedichten uit heden en verleden.

Het gedicht schreef ik toen ik 16 was. De tekening maakte ik in dezelfde periode en hoort bij het gedicht en de compositie.


Tekst:

Wanneer je uit een donker bos komt, dan lijkt
de hemel lichter dan voorheen.

Alles was goed, alles was helder
als door een brillenglas,
maar toen was er die boom, die boom werd een bos
en ik kon niet meer terug.

De duisternis was moeilijk, was een probleem.
Ik kon de weg niet vinden.
Een kaart had ik niet bij me, noch een kompas;
Ik had alleen mijn verstand.

Analyse van de bomen, van de richting van de wind,
onderzoeken van sporen.
Als ik uit het bos kom dan heb ik het gehaald
en heb geen bril meer nodig.

De hemel is lichter geworden.

Jitske Kuiper

bottom of page